Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence Belvedere Residence
Belvedere ResidenceBelvedere, CA

Located right along the Bay, this project is a total and complete renovation of a two-story residence – the primary home for a family of five – and includes the complete development of the site from fence to fence and from street to water.

The dramatic setting and orientation of the site drove the design for this project.  Starting from the street, an axis leads to the house, pierces it as a two-story central hall, and continues to the bay as a dock – aligning with Mt Tamalpias across the water.  This ‘through-axis’ organization creates strong spatial connections to the water on the north and to the landscape of the site on the south.  This also results in an enlargement of the overall perception which posits the dichotomy of land vs. water.  This same organization occurs in two parallel ways – where flanking the central hall are living and dining on one side, kitchen and family on the other – both with equal width openings at opposites ends which establish the connections to the landscape and the water.

Floor two consists of three bedrooms with panoramic views of Marin and the immediate landscape.  The site’s landscape is a combination of limestone paving, lawn, and contained planting.  The mature olive trees, which existed, were relocated throughout as elements of scale, balance, and Mediterranean reference.  The interior is a restrained palette of crisp white walls playing off limestone floors, natural wood, and steel.