Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin Haus Martin
Haus MartinSan Francisco, CA

This new single-family house replaces an existing home with the same footprint and number of stories.  Designed for a single European man, this 1800 square foot house is located in the Buena Vista Park District.

Aside from the client’s program, the house is designed to respond to two contextual influences: the excellent views of the park to the east and of the ocean to the west, plus the richly ornate facades of the adjacent neighbors.  The existing house, which was demolished, was a small home with little distinction wedged between a flamboyant turn of the century Victorian and an elaborate1920’s Craftsman-style mansion.

The two-level plan is about clever restraint and unorthodox minimalism.  The first floor accommodates sleeping, and the clients’ wardrobe in an open plan without doors that leads to the deck and views to the west. The master bathroom is the only one in the house, with a wc-room that allows for access from two sides. Floor two is for cooking, eating, and living, which are arranged in an axial diagonal that terminate at a free-hanging fireplace called a ‘fire-orb’. This diagonal axis is oriented toward the views of the Pacific Ocean to the west – over Cole Valley and the Sunset District.  The kitchen cabinets and appliances are entirely contained within a stainless steel assemblage that extends to become the walnut dining table – with an overall length of thirty feet.