Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom Cafe + Habitant at Nordstrom
Cafe + Habitant at NordstromSeattle, WA

CCS Architecture remodeled the Nordstrom Café at store #001 Nordstrom, the original founding flagship store in Seattle, WA. The existing restaurant is located on the 4th floor adjacent to the Pacific Place skybridge, and receives a high volume of pedestrian thoroughfare.  The design aimed to build on the success of the current Café with the modern refresh of the entire property.

The Nordstrom Café concept is a full service restaurant look and feel in a fast casual service setting. The restaurant is primarily open to the store except for metal and glass screens which help define the space.  The restaurant was expanded to provide better entry and queuing along with retail display. Upon entry, the main focal point is the tile wall surrounding the kitchen wrapped with wood shelving which is used to display copper pots, plates, cookbooks and wine. The ordering and expediting counters float in front of the kitchen display to create an exhibition kitchen appearance.  The dining area is open throughout, but seating is sectioned into 3 distinct areas defined by low walls with banquettes and mixed seating types which facilitate a variety of experiences.  The existing formed concrete columns were left exposed to display the historic elements of the building.

The design of the space aimed to create an urban marketplace, a destination and a place with a local Pacific Northwest feel.  Materials like the exposed concrete, locally sourced oak wood, black steel and Tectum floating ceiling panels play against dark porcelain tile flooring and are accented by fresh upholstery fabrics.  The overall composition aims to be casual and inviting, bringing authenticity through the materials and craft in the details.

CCS also designed a new space within this location – Habitant Bar – on the 3rd floor.  This is a newer concept for the Nordstrom Restaurant Group with Habitant being a full liquor bar inside the retail environment.  The bar is situated against the windows, very much open to the store, while floating liquor display boxes create the backdrop of the bar. Rosewood veneer paneling is used on the bar die wall and millwork.  Calcutta Oro runs continuous on the front and back bar counter tops and also clads the back bar walls.  The central “Hollywood” liquor display, long back bar and angled counter shape give the bar emphasis. The space is further outlined by a floating wood and acoustical felt frame-and-panel ceiling and a solid brass and wood rail.  The seating area incorporates cocktail lounge seating, banquettes and one signature communal table.

The overall bar design aims to create the quintessential cocktail bar with a modern, timeless look and feel and provide a respite for shoppers.

 

Photographer: Aaron Leitz