Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery PAUSA Bar + Cookery
PAUSA Bar + CookerySan Mateo, CA

CCS Architecture has partnered with owners Steve Ugur and Andrea Giuliani to present PAUSA Restaurant and Bar, a reinvention of their esteemed Spiedo Restaurant in San Mateo.  PAUSA is located in the existing Spiedo space on Third Street in San Mateo’s historic downtown commercial district.  Infused into both cuisine and the design are authentic and timeless Italian flavors.

The design of PAUSA is meant to evoke a modern Italian experience with crafted materials and sophisticated lines within an open and light filled space.  Large sliding doors and sidewalk dining welcome passersby to join the convivial bar atmosphere or stay for a meal.  The marble bar and richly detailed brass liquor shelving lead the eye back to an open kitchen with wood fired pizza oven and dough preparation room, creating interest and a strong connection to the food.

Seating is in three distinct areas defined by low walls of wood panels, metal, and glass; with banquettes and booths to establish a relaxed level of luxury.  Art is influenced by Chef Andrea’s native town of Veneto, located in the shadows of the Dolomite mountain range, and the Chef’s and Community tables provide a place for larger parties, or to connect with someone new for the first time.

The composition of the materials is a mix of reinterpreted classic Italian elements with geometric wall tile, blackened steel and rustic leather playing against the feminine lines of furniture, brass accents and patterned glass.  These materials are enveloped by the warm tones of walnut, gray French oak and plush drapery.  Porcelain stoneware floor tiles reminiscent of an aged Italian patterned floor run wall to wall below exposed ceiling trusses, while large hanging pendant lights of delicate brass and steel fill the space.

Photography: Paul Dyer